Ιστορία Κτιρίου

Το κτίριο που στεγάζεται το Mosaic είναι ένα προπολεμικό κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, που έχει προταθεί ως διατηρητέο μνημείο από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης. Το κτίριο κατασκευάστηκε ταυτόχρονα και πανομοιότυπα με το όμορο ανατολικό κτίριο που αν και είναι δύο ξεχωριστές ιδιοκτησίες εξωτερικά δείχνουν ως ένα ενιαίο κτίριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των κληρονόμων των Ιωάννη Αννιτσάκη και Ιωάννη Βρόντου, οι οποίοι κατασκεύασαν τα δύο κτίρια, οι δύο άνδρες, που ήταν και φίλοι, είχαν κοινή ιδιοκτησία σε οικόπεδο που βρισκόταν σε προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης, και ειδικότερα μπροστά από την πλατεία – στη θέση της οποίας σήμερα βρίσκεται το Δημαρχείο Χανίων – που μπροστά της περνούσε η λεωφόρος της νεώτερης συνοικίας της πόλης, σήμερα οδός Κυδωνίας. Έτσι οι δύο άνδρες αποφάσισαν να κατασκευάσουν στο κοινό οικόπεδο δύο κτίρια, το δυτικό και το ανατολικό, και στη συνέχεια με κλήρωση θα τα διένεμαν μεταξύ τους. Γι’ αυτό το λόγο έφεραν ένα Έλληνα αρχιτέκτονα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προκειμένου να πετύχαιναν ταυτόχρονα μια μεγαλοπρεπή αλλά και μοντέρνα κατασκευή, και έτσι χρησιμοποιήθηκαν τα καλύτερα υλικά και κατασκευαστική τεχνοτροπία εκείνης της εποχής. Αρχικά, το 1935-6, κατασκευάστηκαν τα ισόγεια των δύο κτιρίων, και στη συνέχεια το 1937-8 κατασκευάστηκαν οι άνωθεν 2 όροφοι σε κάθε κτίριο. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής, το δυτικό κτίριο κληρώθηκε στον Ιωάννη Αννιτσάκη και το ανατολικό στον Ιωάννη Βρόντο.

Το ανατολικό κτίριο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικίες (μία κατοικία σε κάθε όροφο). Στη συνέχεια σε αυτό λειτούργησε η κλινική Μαργαρίτη και αργότερα λειτούργησε μία πανσιόν. Το 1992 ανακαινίσθηκε, στον ένα όροφο λειτούργησε φροντιστήριο Αγγλικών και στον άλλο ήταν τα γραφεία της ΔΕΔΙΣΑ. Τα επόμενα χρόνια και ο δεύτερος όροφος δόθηκε στη ΔΕΔΙΣΑ μαζί με την ΤΕΔΚ Χανίων μέχρι το 2010 που έκτοτε είναι κενό.
Το δυτικό κτίριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κλινική των ιατρών Πεντάρη και Πρωτοπαπαδάκη. Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου στο κτίριο είχε προσωρινή έδρα η αντιστασιακή οργάνωση Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης (ΕΟΚ) και μάλιστα δύο εκ των κληρονόμων του Ιωάννη Αννιτσάκη, οι Αντώνης Αννιτσάκης και Χρήστος Αννιτσάκης ήταν ενεργά μέλη της ΕΟΚ. Στο κτίριο λειτούργησε ο ασύρματός των Βρετανικών ειδικών δυνάμεων που είχαν σκοπό την παρακολούθηση των Ναζιστικών δυνάμεων και την ενημέρωση του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής στο Κάιρο). Από τις αρχές της δεκαετίας τους 1980 έως τις αρχές του 2000, στους δύο ορόφους λειτούργησε το φροντιστηρίου Μεθοδικό και από τότε μέχρι το 2017 το κτίριο παρέμενε κλειστό. Το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε ξενοδοχειακό κατάλυμα, υποδεχόμενο για πρώτη φορά επισκέπτες στις αρχές Αυγούστου 2017.
Source

Book Now
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς